הכל על הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין

הסכם גירושין הוא הסכם המסדיר את מכלול ההיבטים הקשורים לפרידה בין בני זוג נשואים. ישנן שלוש דרכים להגיע להסכם גירושין סופי:

  1. הליך גישור גירושין – הליך בו בני הזוג יושבים יחד עם מגשר ומנהלים ביניהם משא ומתן באווירה חיובית ובונה על מנת ולהגיע להסכמות בכלל הנושאים החשובים להם. במהלך הגישור בגירושין מקבלים בני הזוג הזדמנות להתמודד עם רגשותיהם על מנת ולאפשר להם להמשיך הלאה בחייהם. בנוסף להיבטים הרגשיים עוזר המגשר לבני הזוג להגיע גם להסכמות פרקטיות שיהיו ברורות לשניהם ויאפשרו לשניהם לייצר מציאות ברורה בחייהם לאחר הגירושין. הסכם הגירושין שהושג בגישור נכתב על ידי המגשר ומשקף את רצונם המלא של שני בני הזוג. הסכם הגירושין הסופי מועבר לבית המשפט שם הוא מקבל מעמד של פסק דין. לאחר קבלת מעמד פסק דין הופכים הגירושין לסופיים מבחינה חוקית. בשלב הבא פונים בני הזוג לבית הדין הרבני על מנת ולבצע את טקס הגירושין הקצר שבסיומו הם גרושים לכל דבר ועניין.

  1. גירושין בליווי עורכי דין בבתי משפט – מלחמה משפטית הכוללת פתיחת תיק גירושין שמנהלים בני הזוג עם עורך דין להסכם גירושין על מנת ולשכנע שופט בצדקתו של האחד ובטעותו של האחר. בנוסף, אפשרי לבצע הסכם גירושין ברבנות.

  1. גירושין באופן עצמאי – בני זוג שאינם מחזיקים ברכוש משותף ואין להם ילדים, יכולים לכתוב בעצמם הסכם גירושין ללא עורך דין, שמסכם את ההסכמות שהשיגו בעצמם ולהעביר את ההסכם לאישור במזכירות בית המשפט.

מה כולל בתוכו הסכם גירושין?

הסכם הגירושין כולל התייחסות לכלל הנושאים העומדים על הפרק בין בני הזוג במסגרת הליך הגירושין. בין היתר כולל הסכם הגירושין את הנושאים הבאים:
סוגיות רכושיות בהסכם הגירושין:

חלוקת רכוש – בני זוג שמתגרשים עומדים בפני שאלות דרמטיות בנוגע לחייהם האישיים לאחר הגירושין. כל העברת רכוש בהסכם הגירושין הינה העברה סופית שכמעט ולא ניתן לשנות אותה לאחר שההסכם נחתם ומקבל מעמד של פסק דין. על כן ישנה משמעות כלכלית מאוד משמעותית לביטחונם הכלכלי של שני בני הזוג. 

מסיבה זו חשוב לוודא שההסכמות שמושגות בגישור הגירושין שלכם יכללו הבנה של המציאות הכלכלית הצפויה לכל אחד מבני הזוג. כאשר לבני הזוג יש ילדים משותפים חשוב יהיה עוד יותר לוודא שאף אחד מבני הזוג לא נפגע בצורה קיצונית מסוגיית חלוקת הרכוש בהסכם הגירושין מאחר ולפגיעה כלכלית קשה תהיה השפעה ברורה על מערכת היחסים העתידית מול ועם הילדים.

חלוקת כספים – במסגרת הסכם הגירושין מחליטים בני הזוג כיצד יחלקו ביניהם את הכספים אשר צברו במהלך חייהם המשותפים.

חלוקת חסכונות – בני הזוג שקיימו משק משותף לאורך שנים וצברו זכויות פנסיוניות, קופות גמל, קרנות השתלמות וכו', נדרשים בהסכם הגירושין לדון בשאלת האם וכיצד לחלק ביניהם את הסכומים הללו שצברו? מאחר ולפתיחתן המוקדמת של תוכניות חסכון וחסכונות פנסיוניות, יש משמעות רבה על עתידם של בני הזוג, יש לפעול במשנה זהירות בסוגיות אלו.

מעוניינים לשמוע עוד? שיחת ייעוץ והכוונה למעוניינים לעבור גישור - ללא עלות!

סוגיות סביב הילדים:

  1. היכן יתגוררו הילדים לאחר הגירושין? האם הילדים ישארו לגור עם האם או האב בבית בו התגוררו עד כה? האם יימכר הבית הקיים ובמקומו יירכש בית חדש לאחד מההורים עם הילדים? בתהליך גירושין עם ילדים – ישנן אפשרויות רבות לפתרון. 
  2. חשוב שבמסגרת הסכם הגירושין, יחליטו בני הזוג מהו הפתרון הנכון ביותר עבורם ועבור ילדיהם. במידה ובין בני הזוג קיימים אי הסכמות בשאלות אלו מומלץ להיעזר במגשר ו/או במטפל מוסמך העוסקים בליווי הורים בהליכי גירושין.
  3. מערכת יחסים עתידית בין בני הזוג – מה קורה לאחר הגירושין? האם בני הזוג ישמרו על ערוצי תקשורת פתוחים ואם כן באילו ערוצים ובאיזו תדירות מדובר?

3. מערכת היחסים עם הסבים והסבתות- להורים של בני הזוג המתגרש ישנה חשיבות ומשמעות רבה בזמן ולאחר משבר הגירושין. סבא וסבתא שמעורבים בהתרחשויות יכולים להפוך לכוח תומך ומניע לפתרון חיובי בעוד שסבים שממודרים מהתהליך יכולים להפוך לגורמים שליילים בלא כוונה. מסיבה זו חשוב ביותר להתייחס בהסכם הגירושין למערכות היחסים עם ההורים והמשפחה המורחבת לאחר הגירושין. עיסוק בנושא המשפחה במסגרת הליכי הגירושין מאפשר לשני בני הזוג לייצר כבר היום את המציאות הרצויה עבור כל אחד מהם בעתיד. הימנעות מעיסוק בנושא המשפחה המורחבת במסגרת הליכי הגירושין, עלולה לגרום למצב בו בני הזוג לא יעסקו בנושא לעולם וכפועל יוצא מכך יאבדו את הקשר עם בני המשפחה של בן זוגם לשעבר. מצב זה עלול לגרום להעצמת תחושת האובדן אצל כל אחד מבני הזוג ולעיתים גם אצל ילדיהם.

4. הסדרי ראייה / זמני הורות- אחד הנושאים החשובים ביותר במסגרת הסכם הגירושין הינו שאלת הזמנים בהם יפגשו ההורים עם ילדיהם. מצד אחד לכל אחד מבני הזוג חשוב לשמור על מקומו כהורה והוא לא רוצה לוותר על זכויותיו הטבעיות כאבא או כאמא. מצד שני שני בני הזוג שואפים פעמים רבות "להנות" מיתרונות הפרידה ולקבל זמן איכות לבד עם עצמם. לשני בני הזוג יש חשיבות רבה לקבל זמן איכות עצמי על מנת ולאפשר להם להתאבל על מערכת היחסים שנגמרה ולהתאושש לקראת החיים החדשים שעומדים בפניהם. זמן עצמי זה יוכל להתקיים רק במידה וגם בן הזוג השני יקבל על עצמו אחריות לקחת את הילדים תחת השגחתו בזמנים שהוגדרו והוסכמו מראש. האם להורות על משמורת משותפת או לא.

במסגרת הסכם הגירושין מכינים בני הזוג רשימה מפורטת של הימים והזמנים בהם יימצאו הילדים אצל כל אחד מבני הזוג. רשימה זו כוללת פירוט לפי: ימי חול, ימי סוף השבוע, חגים וחופשים. במסגרת הרשימה חשוב לתת מענה מדוייק ומוסכם למה שיקרה בכל אחד מהימים והמועדים בכל אחת מהשנים הבאות (זכרו שמדובר על הסכם הורות שיהיה רלוונטי למשך שנים רבות ולפחות עד שהילד הקטן יהיה בן 18).

5. מה יקרה עם הילדים לאחר שיהיו בני 18? האם האחריות ההורית נגמרת בבגרותם של הילדים. מה יהיה בעתיד עם הנכדים? האם יש חובה לקיים אירועים משפחתיים ולוודא שבכל חג לילדים המשותפים יש מקום לחגוג בו? אמנם מדובר על שאלות עתידיות רחוקות אך בהחלט כדאי לגבש תפישת עולם שתהיה מקובלת על שני ההורים כבר בהסכם הגירושין.

6. חינוך הילדים לאחר הגירושין- סוגייה משמעותית וחשובה ביותר היא שאלת החינוך של הילדים. ברוב המקרים לפני ובזמן הגירושין ההורים עדיין מדברים באותה שפה ערכית שהייתה משותפת להם במהלך חיי הנישואים. הבנת ערכים חשובה מהגדרתם חשובה ביותר  מאחר ועל פיהם הם יחנכו את ילדיהם. מסיבה זו חשוב להגדיר ולתאם בתוך הסכם הגירושין מהם הערכים החשובים להורים לגידול ילדיהם ובמידה וניתן לקבוע מראש כללים לחינוך בעתיד (לדוגמא באיזה סוג חינוך יגדלו הילדים).

7. התמודדות עם מצבי משבר לאחר הגירושין- גם לאחר הגירושין עלולים להתרחש מקרי משבר עם הילדים: ילד שנפל ושבר רגל, ילד שנכנס לדיכאון, ילד שרוצה לצאת למסיבות חשודות עם חברים "לא סימפטיים" ועוד ועוד… הדרך הטובה ביותר להתמודד עם מצבים אלו ולמנוע מהילדים לעשות מניפולציות להורים החיים בנפרד (והם עושים זאת), היא להיות מתואמים ולוודא שההורים מגדירים מתווים ברורים לפעולה במצבי משבר שונים.

8. שאלות רפואיות- תארו לעצמכם שאחרי הגירושין אחד ההורים מחזק את עולמו הרוחני ומחליט שמעתה מחלת האסתמה של הילד תטופל בדרך אלטרנטיבית שבן הזוג השני לא מכיר ולא מעוניין בה. כיצד יקבעו מהי הדרך הנכונה לטפל בילד? על השאלה הזו חשוב לענות במסגרת הסכם הגירושין שלכם.  

סוגיות שונות נוספות בהסכם הגירושין:

  1. ויתור / אי ויתור על כתובה- להסכם הגירושין יש משמעות משפטית גדולה. בעצם החתימה על ההסכם מצהירים בני הזוג באופן רשמי, שהם מסיימים את הנישואין שלהם ומסכימים על הדרך לפרק ולחלק את הרכוש המשותף וקובעים גם את כל ההסדרים הקשורים לילדיהם. מאחר ובמהלך חתונתם של בני הזוג, הם חתמו על כתובה שהיא בעצם הסכם ממון משפטי לכל דבר, יש צורך להצהיר להסכם הגירושין הוא ההסכם התקף ולא הכתובה. מסיבה זו ייכתב בהסכם הגירושין ששני בני הזוג מצהירים שהסכם הגירושין החדש הוא ההסכם התקף והוא מחליף כל הסכם אחר שנעשה ביניהם כולל את הכתובה.

  2. התניית גישור / התחייבות לפתרון מוסכם של חילוקי דעות בעתיד- לעיתים מתגלים חילוקי דעות בין בני הזוג לאחר הגירושין. חילוקי דעות אלו נגרמים בדרך כלל בעקבות מצבים שונים שקרו סביב הילדים ובאופן הטיפול (או אי הטיפול) בהם. על מנת ולמנוע מאותם חילוקי דעות להפוך למשברים שיגררו את בני הזוג למאבקים יקרים ומזיקים לשניהם ולידיהם בבית המשפט, מומלץ להסכים במסגרת הסכם הגירושין על פניה להליך גישור בהסכמה בכל עת שיצוץ משבר שאינו ניתן לפיתרון בין בני הזוג הגרושים לבדם. בתוך סעיף זה יש גם לציין שבמסגרת הרצון ההדדי לקיים הליך גישור בתום לב ומתוך מטרה להביא לפתרון מוסכם- לא יעשה אף אחד מבני הזוג מהלך חד צדדי שיגרום לחוסר אמון ביניהם ויקשה על הגעה לפתרון מוסכם.

  3. הגדרת המצב הזמני בתקופה הראשונית שלאחר הגירושין- מרגע ההכרזה וההבנה שנפרדים ועד שנחתם הסכם הגירושין המסדיר את היחסים בין בני הזוג, נדרשים שני בני הזוג להוציא כספים ולבצע פעולות לטובת ילדיהם. על מנת ולמנוע מצבים של בזבוז כספים או המנעות מהוצאות חיוניות וכמובן על מנת ולוודא שבזמן הבייניים מערכות היחסים עם הילדים ובריאותם הנפשית והפיזית של הילדים- לא נפגעים, חשוב להגדיר את המציאות המשפחתית בתקופת הביניים. בתוך הסכם הגירושין יכול בהחלט להיות מקום לדיון בשאלה האם וכיצד מתקזזים הסכומים שהוציא כל אחד מבני הזוג בזמן הביניים ועד להשגת הסכם הגירושין הסופי.

רוצים שנחזור אליכם לייעוץ חינמי? השאירו פרטים

רשימת הסעיפים הללו היא רשימה כללית בלבד. הרשימה יכולה להתאים למרבית הזוגות המתגרשים ובכל זאת מאחר ולכל זוג יש עולמות תוכן שונים וייחודיים לו ולה, רצוי להיעזר במגשר מנוסה שיעזור לכם להגיע להסכמות ברורות בכל הסעיפים הללו ולגבי נושאים אחרים שייתכן ולא מופיעים במדריך זה.

מאיה שפירא מוסכם עורכת דין מגשרת

נכתב ובפיקוח - מאיה שפירא עורכת דין ומגשרת

מאיה מנהלת מרכז מוסכם לגישור גירושין, המרכז הגדול והמוביל בישראל בפריסה ארצית. מאיה משמשת כמנהלת המקצועית של המרכז ובעלת ניסיון של מעל ל15 שנים בתחום הגירושין.

אולי יעניין אותך לקרוא עוד על:

לשיחת חינם עם מגשרת:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם: