פרקטיקום

התנסות מעשית (פרקטיקום) בגישור משפחה

מאת: מאיה שפירא, מגשרת מוסמכת

גישור משפחה הינו גישור שונה במהותו מגישורים אחרים. מלבד החוקים הספציפיים והפסיקות השונות בתחום זה שיש להכירם, הרי שגישור משפחה וגישור גירושין בפרט, הם גישורים שנדרשת להם רגישות גבוהה במיוחד. מדובר בבני זוג, לרובם ילדים, המחליטים, לא תמיד כהחלטה משותפת, לפרק את הקן המשפחתי.

חדר הגישור בגישורים מן הסוג הזה הופך לחדר הסודות של הזוג. בני הזוג מספרים ומפרטים בפני המגשרים עבר והווה ובליל של אמוציות, אגו, כעסים ואכזבות כשבמרכז החדר לא נמצאים אך נוכחים מאוד-הילדים. לבוגר קורס גישור, גישור משפחה ואפילו פרקטיקום, שנכח או גישר בגישורי תביעות קטנות, או אף מגשרים מנוסים שלא גישרו בגישורי משפחה, חסרים את הניסיון הספציפי בניהולו של הליך מיוחד זה.

איך בכלל מתחילים? מה השיחה הראשונה שעושים? איך מגייסים את שני בני הזוג להליך? שהרי אצל זוגות רבים ההחלטה להיפרד מגיעה מצד אחד שמודיע לצד השני על רצונו. אלו מצבים רגישים מאוד…

ובהליך עצמו – מה הנושאים שיש להעלות ואיך לגבש הסכמות ביחס לכל נושא? איך מפרקים עמדות מאוד נוקשות של בני הזוג בין אם הגיעו אחרי ייעוץ משפטי או בין אם לאו. איך בונים יחד הסכמות בעניין משמורת? מזונות ילדים? רכוש? הפרשי פנסיות גבוהים? מה עם אין די כסף לבני הזוג – שהרי בית אחד הופך פתאום להיות שני בתים על כלל ההוצאות הנלוות לכך.

מעוניינים לשמוע עוד? שיחת ייעוץ והכוונה למעוניינים לעבור גישור - ללא עלות!

אלו מקצת השאלות שיעלו בהליך. ניסיוננו מלמד כי כמעט אין הסכם אחד הדומה למשנהו והאיזונים הנעשים מבוססים על "פאזל" רב חלקים.  

כשאני התחלתי את דרכי כמגשרת לפני כ-10 שנים, לאחר כלל הקורסים וההתנסויות הרלוונטיות: קורס גישור בסיסי, קורס גישור משפחה ופרקטיקום, הבנתי שללא התנסות מעשית עם מגשר מלווה/חונך לא אוכל ממש להתחיל לגשר. 

לא היה לי אומץ. זה לא היה הנושא של החוק, אני עו"ד במקצועי – זה היה התהליך. איך מיישמים את כללי הגישור בהליך מורכב כמו גירושין. כל כך הרבה נושאים, כל כך הרבה עמדות. עמדות נוקשות שמקורן בתסכול אכזבה ונישואין כושלים. חיכיתי זמן רב עד שמצאתי את הדרך להתנסות בגישורים מסוג זה וההמתנה השתלמה.

גישור משותף בגישורי אמת עם מגשר חונך בעל ניסיון בגישורי משפחה היה מבחינתי הדבר הנכון ביותר לעשות. ואכן, למדתי המון: על הגישה, על הדרך, על המורכבות של ההליך, על התנגדויות והעלאת אופציות. אלו לא היו גישורים קלים אך עם ליווי המגשר החונך הנכון שליווה אותי לכל אורך ההליך, ענה על שאלות, הסביר, לימד ואפשר לי להתנסות כמגשרת פעילה ממש, עשיתי ללא ספק דרך.

עם הזמן הרגשתי נוח יותר לגשר לבד. עדיין שאלתי, עדיין למדתי, אך את המשוכה הראשונית עברתי בהצלחה רבה. הצלחתי לקפוץ למים עם בטחון בדרך וביכולת שלי לגשר בצורה טובה ולטובת בני הזוג.

מכאן הגיע הרעיון

התנסות מעשית (פרקטיקום) שתאפשר למגשר שאינו בעל ניסיון בגישורי משפחה, להיות מגשר פעיל בשלושה גישורי משפחה אמיתיים כדי לצבור ניסיון ואת הבטחון הראשוני לצאת לדרך לבד. זה מה שנחוץ בדיוק למגשר שרוצה לעסוק בגישורי גירושין.

ליווי של המגשר החונך לכל אורך ההליך, מענה על שאלות, הסברים והכוונה הן בגישורים עצמם והן בין הפגישות יהוו מענה מדויק למגשר שלא מבקש רק תעודה אלא דרך. דרך להיות המגשר הנכון ביותר לבני זוג הנמצאים בצומת מאוד מורכב בחייהם.

מעבר לכך, להצטרף לפגישות משותפות של דיונים וסיעור מוחות עם מגשרים נוספים, ללמוד יחד ולהעלות דילמות ואופציות לפיתרון מגישורי אמת, הן תוספת משמעותית להתנסות כזו. ולבסוף, האופציה להצטרף לקבוצת ווטס אפ משותפת המנוהלת ע"י מגשרים חונכים ומגשרים מתלמדים היא ליווי אמיתי להמשך הדרך כעצמאים.

למידה ממגשר חונך טוב, בעל ניסיון ושיודע ללמד לשקף ולהסביר כדי שהמגשר המתלמד יצא עם הכלים הטובים ביותר לגישור מוצלח – הוא הניסיון הטוב ביותר לכל מגשר מתחיל.

רוצים שנחזור אליכם לייעוץ חינמי? השאירו פרטים

מאיה שפירא מוסכם עורכת דין מגשרת

נכתב ובפיקוח - מאיה שפירא עורכת דין ומגשרת

מאיה מנהלת מרכז מוסכם לגישור גירושין, המרכז הגדול והמוביל בישראל בפריסה ארצית. מאיה משמשת כמנהלת המקצועית של המרכז ובעלת ניסיון של מעל ל15 שנים בתחום הגירושין.

אולי יעניין אותך לקרוא עוד על:

לשיחת חינם עם מגשרת:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם: